Tuesday, September 29, 2009

Autumn's Concerto

Posted by Suraya Hani at 5:37 PM 0 comments
Production Info

* Title:
下一站,幸 福 / Xia Yi Zhan, Xing Fu
* Also known as: Autumn's Concerto/ Next Stop, Happiness
* Broadcast period: 2009-Oct-04 to 2010-February-28
* Genre: Romance, melodrama
* Episodes: 21
* Air time: Sunday 22:00 - 23:30
* Opening theme song: I Love Himby Ring Ding
* Ending theme song: Suddenly Want To Love You by Ring Ding and Emil Chau

Plot/Summary/Synopsis

Ren Guang Xi, a cocky law student, seems to lead the perfect life. He's the sole successor to a huge and famous business and a talented ice hockey player. But in reality, his lonely life lacks joy, laughter and motivation. That is until he meets Liang Mu Chen, the new bento seller at his school canteen. Although orphaned at a young age, Mu Chen does not let her past affect her and lives life with great passion and determination. A harmless bet brings the two together and Guang Xi slowly changes as Mu Chen teaches him how to give and love. Tragedy strikes when Guang Xi suddenly has to go through a major brain surgery which causes him to lose his memory. His mother begs Mu Chen to leave him and the latter has no choice but to do so. Little does she know that she already has Guang Xi's child.

Six years pass. Mu Chen lives a quiet life with her young son in the countryside while Guang Xi is now a successful lawyer and is engaged to He Yi Qian, the kind and beautiful doctor who took care of him after his surgery. A strangely familiar piano piece stirs Guang Xi's heart as he struggles to recall his past romance with Mu Chen. How will the couple make up for six years of lost time? Happiness, which stop will I alight at?

Cast

Vanness Wu as Ren Guang Xi
Ady An as Liang Mu Chen
Tiffany Xu as He Yi Qian
Chris Wu as Hua Tuo Ye
Xiao Xiao Bin as Liang Xiao Le
Liu Rui Qi as Fang De Rong

Monday, September 28, 2009

Derita Merindu

Posted by Suraya Hani at 1:59 PM 0 comments


lagu baru Ahli Fiqir dari album Irama Berimah. klu x silap album baru dorg dh realese 20 August!

Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan
Kau yang tak percaya
Bagaimana nak bahagia

Maafmu tak bererti
Kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji
Terpedaya lagi
Menanti dia terus didustai

Kaulah bahagia (bagi ku)
Kaulah derita (bagi mu)
Lusa mu tak ku kenal lagi engkau siapa

Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
Bayangan wajahmu
Selalu di depan mata
Harum bau mu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membenci mu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia
Aku pilih derita

Kaulah bahagia (bagi ku)
Kaulah derita (bagi mu)
Esok lusa mu tak ku kenal lagi engkau siapa

Mungkinkah esok atau lusa
Walau biar pun lama
Akan ku biar tiada
Ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba
Sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah

Kau tanda tanya
Kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena
Dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya
Kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena
Dikejut igau semula

Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapat ku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu
Apa lagi memandangku
Setelah ku turutkan
Segala kemahuan
Kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan
Terimalah saja kenyataan
Aku masih terkilan

Maafku tak bererti
Kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji
Terpedaya lagi
Menanti dia terus didustai

Kaulah bahagia (bagi ku)
Kaulah derita (bagi mu)
Esok lusa mu tak ku kenal lagi engkau siapa

Kaulah bahagia (bagi ku)
Kaulah derita (bagi mu)
Esok lusa mu tak ku kenal lagi engkau siapa

Jika kau dapat memahami
Hati seorang perindu
Baru kau tahu derita hatiku
Jika suatu hari nanti
Giliran kau merindu
Baru kau ingat derita diriku
Segalanya berlalu
Bukan kemahuanku
Apa gunanya bahagia
Jikalau bahagia bersama mu hanyalah untuk sementara waktu
Aku pilih derita merinduimu

Maafmu tak bererti
Kau mudah sesali
Berulangkali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji
Terpedaya lagi
Menanti dia terus didustai

Kaulah bahagia (bagi ku)
Kaulah derita (bagi mu)
Esok lusa mu tak ku kenal lagi engkau siapa

Kaulah bahagia (bagi ku)
Kaulah derita (bagi mu)
Esok lusa mu tak ku kenal lagi engkau siapa

Tuesday, September 22, 2009

Entah!

Posted by Suraya Hani at 10:16 PM 0 comments
arini dh msk raya ke 3. haih~~ cam cepat je masa berlalu. boleh di kira tinggal bape hari lagi nk keje. adoi~~... sekarang sungguh MALAS bila pikir pasal keje.

seriously aku dh start busan. sory merepek di hari raya ni. bila orang tnye aku cmne keje aku cakap. ok. tanya banyak kali aku jawab ENTAH! haih~~ camno ni kojo sendiri pon tatau ape status.

paling x best dengar bila orang start tanya: "hani bila nak kawen?!" aku senyum je la. pastu aku jawab ENTAH! silalah tanya soklan yang sama lagi. dan korg sume jua akan dgr jwpn yg sama -ENTAH-

haih~~ ENTAHLAAAA...

Shared by: storyaboutagirl-chocolate
.: Please take out with FULL CREDIT. Thanks :.
~♥

Sunday, September 20, 2009

1 Syawal

Posted by Suraya Hani at 12:46 PM 0 comments
selamat hari raya semua. sekali lagi kita dipanjangkan umor tok meraikan syawal pd tahun ni. Alhamdulillah...

cam biasa bgn awal pagi masak lodeh x masak lg. so pulun reramai. pastu sesiap solat raya then ke kubur. after that mintak ampun ngan sume org. pastu... g ziarah keluarga terdekat.

haha.. baru nieh aku ade kesempatan tok tulih blog. tp kejap je r. huhu... sory guys bz ya amat time² raya nieh. tetiap thn camni. dr first raya at least smpai 3-5 raya baru back to normal life. umah uwan aku mmg x putus² org dtg. jauh dekat sume bertandang! :D

jap g ade saudara² chinese yg nk datang! huhu... after bertahun² sebenarnye, this is first time dorg menjejakkan kaki kt umah uwan aku. semoga talian silaturahim bertambah erat hendaknye even berlainan agama, adab resam, budaya & sebagainya.

dah... kne stop lak ade yg manggil tetamu dh dtg! adeh~~ c ya...

Saturday, September 19, 2009

Selamat Hari Raya 09'

Posted by Suraya Hani at 11:40 AM 0 comments
to all muslim... Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin.

p/s: kepada sesapa yg nk pulang beraya di kampung. semoga selamat sampai. hati² di jalanraya k... :D

Friday, September 11, 2009

11 September

Posted by Suraya Hani at 8:25 PM 2 comments
arini plan buka kt luar memula. last minute cam xde respon so cancel je trus. so blk umah cam biasa kol 4.30 pm dh balik. sampai umah dlm kol 530 pm camtu. lambat sket sbb ujan jalan pon cam agak jem.

sampai umah cam biasa buat pape yg patut dlu. then tolong la mak aku masak sbb arini pakcik aku 1 family + abang sepupu 1 family datang berbuka kt umah. then sumthing make me shock bila aku dpt tau anak mak tih aku meninggal past pesawat yg dorg naik terhempas kt lapangan terbang antarabangsa langkawi.

serius x sangka tinggal bape ari je lagi nk raya then dpt news yg x best. sedihnye~~ pape pon aku harap mak tih aku 1 family sabar & doakan sepupu aku tu ditempatkan dikalangan org yg beriman.

hm... nmpknye raya thn nieh sederhana je. aku doakan semoga abag sedara aku ditempatkan dikalangan org yg beriman. amin. sesungguhnya Allah lebih menyayangi dia. Al Fatihah.

Innalillah...

Posted by Suraya Hani at 8:23 PM 0 comments
Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. hanya doa yg dpt diberikan. moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Amin.

utk berita selanjutnya bace kt sini.

Tuesday, September 8, 2009

B.o.s.a.n!

Posted by Suraya Hani at 12:55 PM 4 comments
busannnyeee... kenapa la kena busan erk? pada hal bukan xde keje. byk je. huh~~ boleh ke x ntah aku siapkan pon tatau.

haih la. menguji keimanan aku tol di bulan puasa nieh! huh... arini gak... nset aku x berenti berbunyi. msg & call ade je yg msk. haha... yg bestnye, ikut aku la nk reply ke x msg tu. sama gak ngan call. klu rajin aku angkat. klu x aku biarkan je dia menjerit² kt tepi CPU tu. xpe x ganggu pon sbb aku dh silent kan sesiap.

huissshh.. bilo la nk blk nie?! cepat sket~~~ :p

Shared by: storyaboutagirl-chocolate
.: Please take out with FULL CREDIT. Thanks :.
~♥

Monday, September 7, 2009

Selamat Menyambut Nuzul Al Quran

Posted by Suraya Hani at 9:30 AM 2 comments
sedar x sedar arini dh 17 ari kita berpuasa. antara tau dan x jugak arini lah merupakan hari Nuzul Al Quran. ape itu nuzul Al Quran? nuzul Al Quran adalah hari di mana Al Quran diturunkan secara berperingkat-peringkat.

Peristiwa nuzul Al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan
Nuzul bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Al-Quran bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata al-Quran mukjizat akhir zaman atau al-Quran yang mempunyai mukjizat. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:


Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An'am:38)


Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.


Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-'Alaq. maksudnya:


Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. (al-'alaq:1-5)

kepada seluruh umat islam selamat menyambut Hari Nuzul Al Quran. bersamalah kita menghayati peristiwa penurunan wahyu Al Quran. kepada yg bercuti selamat bercuti. kepada yg bekerja, selamat menunaikan tanggungjawab...

♥ 환영합니다 ♥

 

our lady peace! Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting