Sunday, November 23, 2008

22 November 2008

Posted by Suraya Hani at 12:41 PM 0 comments
:: flowersssssss... ::

:: hantaran dr pihak perempuan ::

:: hantaran dr pihak lelaki ::

:: cupcakes ::

:: akhirnye... selamat sudah! ::

hihi... congrate... mls nk tulis pepanjang... so aku just upload pix jerk... :D

penat aku x ilang lagi... demn tired... nk tdo awal... nite all... c ya...~~

Friday, November 21, 2008

(^_^)

Posted by Suraya Hani at 4:03 PM 2 comments
cube teka aku ktne?

huhu... syoknye lme x g pantai!

jauhnye laut....

try 2 find sumthin'...

dikya paling heppi skali bile dh smpai pantai.



walking sepanjang pantai.

smile...

BBQ time...

sapenye turn lak past niey?

jemput mkn...

hihi... bestnye dpt cuti ari jumaat. actually aku mmg ssh nk cuti. so bile cuti aku di apply approve. mmg best giler la. huhu... so ari jumaat tu... aku n' family bertolak dr ke PD dlm kol 11.00 am.

smpai sne jerk dh kol 1230 pm. so ayah aku tinggal kn kitorg kt telok kemang, sementara die p solat jumaat. pastu kitorg bertolak plak ke spring hills. huhu... ade majlis skit mlm tuh. dlm kol 3 lebey kitorg smpai umah my busu. smpai jerk trus mkn. sat g byk bende nk kne buat!

past sejam kitorg smpai tok andak n' uwan andak aku lak smpai ngan my mak long. abg sepupu aku pon sme die anta brg jerk. tp nanti mlm die dtg blk coz nk amik wife die dlu. wife die keje lor.... haih~~~ so, after maghrib... smue yg dirancang berjalan seadanye... mlm tu actually busu aku wat BBQ tuk family terdekat n' ade gak la jemput jiran². huhu... bestnye... mcm² ade.

penatnye x leh nk kate la. dlm kol 1145 pm. kitorg terpakse ke rumah abang sepupu aku. tumpang tdo kt sne. umah busu aku penuh dh. so mmg x de tmpt. yg aku ingat kitorg smpai dh dekat nk kol 1215 am. penat camne skali pon kne mandi dlu... pastu sblm tdo, mak long aku suh minum lak dlu. haih~~~ mkn di lewat mlm? trang... tang... tang... huawrgggg... aku x larat dh... mok tdo... zzz...

jmpe sok tuk next entry.

Keje... Keje... So Damn Busy!!

Posted by Suraya Hani at 2:59 PM 2 comments


:: muke² yg masih lg bertahan tuk keje sampai ke mlm... ::

:: pencil yg sentiase menemani aku... ::

okey... dh dkt nk sebulan aku sik blk lmbt. reasonnye... ape lg klu bukan keje. demnit! tension giler! aku rse sepanjang entry aku niey... smuenye byk cite psl ketensionan aku, kebizian aku! aku kne admit... dh niey yg aku pilih... :D big smile...


kekadang aku terpikir mne la aku dpt superpower tuk bertahan dlm line niey! klu pompuan lain aku tatau la cmne. maybe give up dh kot. benti jerk cr keje yg x tension. tp ade ker?? klu aku la... dh r terbiase ngan life cam niey, masuk in da' morning n' blk lewat. kire kuar pg mlm x nmpk matahari dh! tetibe nk tuka keje ke arah yg lebih relax. huhu... x dpt la. aku akan cepat busan!!!

even penat, tension cmne skali pon. nie la periuk nasi aku. aku enjoy ngan keje niey. keje aku dh jadi multi skrg. lelagi dh tinggal bape kerat jerk. ade slash²nye... bkn takat jd animator/graphic designer/tukang angkat tipon (kekadang tipon bunyi... aku wat x dgr jerk. mls nk angkat punye psl! huhu... ?)/tukang tipon client (tng niey aku mmg mls?!?) /tukang bukak pintu tuk org masuk (kadang²...)/tukang wat surat/mengreview/ tukang wat ER... ade x org sanggup wat smue nie?? klu ade... kite serupe... :D so, keje aku tu... di kire skit ker??

hanya org yg x phm keje aku cmne akan wat andaian sendiri.
asal aku x reply ym or msg cam² habuan aku dpt! contoh: owh su sombong, mls nk layan kengkawan! mne nk ingat member dh! wut shud i said yeah...? haruskah aku tempeleng or paling baik aku humban sesiap kt sungai gombak ke... klang... haram tol!

phone book aku lak. penuh x hingat. b4 this yg aku simpan just number² yg penting... i mean, family, frenz but now... number client kne ade, cikgu² pon ade jugak. huh... n' wat next? arghhh...

Thursday, November 20, 2008

Yeoboseyo

Posted by Suraya Hani at 10:51 AM 2 comments
yeoboseyo... annyeong-haseyo... haha... tu jerk la yg aku tau... haha.. yeke? actually tetibe kt opis aku niey ade org korea. sorg tu dok sebelah aku. so aku dgr dorg jwb call gune bahase tuh. so aku phm la skit... :p cmne aku phm? aku kn ske tgk cite korea. kt bwh tu ade translation die. huhu...

hihi... ckp psl cite korea, lme dh x tgk cite tuh... last aku tgk mse kt klang. aku ngan kak ju rajin melayan. sanggup g opis lmbt klu keje byk. (g opis blah mlm...) latest coffee prince jerk aku layan. huhu... pastu klu nk tgk cite korea kt 8tv, kne berebut nagn adik aku. x pon, at least aku kne tau tajuk la. tgk kt youtube dlu, pastu klu best bru g cr DVD. wahaha...

skrg aku ngah try blaja bahase jepon & korea. bergurukan hanya pd buku n' internet sahaja. huhu... sape teror ckp erk? ajar aku leh x? hihi...
ne, aju joahaeyo...

gamsahamnida... :D

Wednesday, November 19, 2008

Tanda² Kita Disihir & Cara Mencegahnye...

Posted by Suraya Hani at 12:47 PM 0 comments
Sihir ni perbuatan jin dan syaitan, dan daripada manusia yang mahu merosakkan orang lain sbb dengki, sakit hati, cemburu ect. Manusia ni pegi kat tukang sihir or what we know as bomoh or pawang. Tukang sihir ni guna khidmat jin dan syaitan provided that tukang sihir ni buat sesuatu balik untuk jin/syaitan ni. Contohnya, jin/syaitan ni suruh tukang sihir ni kencing pada Al_Quran, baru dia mahu berkhidmat dengan tukang sihir ni.

Bagaimana kita tahu orang yang kita 'minta tolong' tu adalah tukang sihir?


1. Bomoh ni akan minta things like gambar, songkok, kain pelekat/kain batik, asam limau, te**r, and also your birthdate.
2. Bomoh ni akan minta binatang 'pelik' like ayam hitam ke, kambing putih ke etc
3. They read Quran in a funny way, very fast and unclear. Sebenarnya mereka
mencampuradukkan/menterbalikkan ayat-ayat Al-Quran dan masukkan nama jin/syaitan di antara ayat-ayat yang dibaca tu.
4. They are dirty, kuku kotor, pakaian bau busuk. Do not reflect as orang yang mengamalkan Islam.
Akibat orang cari tukang sihir - telah kufur kepada Rasulullah. Sbb cara ini menunjukkan you believe there are people who knows ghaib and that is HARAM! Even Rasulullah has said that cuma Allah saja yang tahu tentang ilmu ghaib, not even him yang ada ilmu tu.

Bagaimana kita tahu kena sihir?

1. Cannot sleep at night
2. Suka ketawa sendiri
3. Tak suka mandi
4. Suka makan banyak. Actually makan for two - sendiri + jin!!
5. Suka duduk dalam bilik air lama-lama. 6. Able to speak in different language secara tiba-tiba!

Bagaimana Hendak Mencegah Sihir?

1. Bacalah 3x selepas solat subuh dan 3x selepas maghrib - read loudly, not in heart!

"Maasyaa Allahukaana wamaalam yasyaklam yakun Walaa haulawala quwata illabillahi 'aliiyil 'azhiim" Maksudnya: Apa yang Tuhan kehendaki akan berlaku. Apa yang Tuhan tidak restui tidak akan berlaku. Tidak ada upaya melainkan kehendak Allah.

- Bacalah secara lafaz, jangan baca di hati - Agar jin/syaitan lari dari rumah kita.&n bsp; Imagine rumah yang tiada syaitan dan jin, tiada perasaan marah, takdelah asyik nak gaduh sesama ahli keluarga betul tak? - Sometimes when you have a bad fall, or when your kids suddenly fall, don't just laugh it off. Cepat-cepat baca 3 Qul dan ayat di atas dan gosok badan. Jin tak akan masuk dalam badan.

2. Turut perintah Allah.

- Antaranya: Mandi hadas besar as soon as haid kering. Do not wait after 1 day baru nak mandi hadas. Sometimes kita suka melengahkan mandi hadas ni. Same goes to junub. Kita dikelilingi syaitan! Don't prepare breakfast dalam keadaan junub! Bahaya!

3. Lebihkan zikir.

- Ayatul Kursi - mengiringi tiap waktu solat fardhu - Surah Al Baqarah - baca di rumah 1 hari, 3 hari syaitan tak masuk rumah. Baca sebagai wirid harian ayat 285 yang berm ula dari "Aamanarasul.." - Doa Rasulullah untuk tiap perbuatan seperti doa masuk tandas, keluar tandas, menghadap cermin, doa makan ect. Note! "Arasy" atau tempat syaitan rehat is the lubang najis. Jangan duduk lama di situ. Dah habis 'bisnes' keluar la.. ubah tabiat suka baca suratkhabar or majalah dalam jamban! Also, do not sing in tandas! Jin can also attack thru mirror. Oleh itu protect yourself by reciting the doa menghadap cermin.

4. Jangan bagi anak-anak keluar waktu maghrib. Jin dan syaitan byk di taman-taman, halaman rumah, padang. So, always know where your kids are bila masuk waktu maghrib. Kita suka buang sampah waktu maghrib. Time to change!

5. Seelok-eloknya ada tamar di rumah, especially tamar dari Mekah or Madinah. Jin dan syaitan tak suka tamar dari Mekah dan Madinah. - Makan 7 biji tamar Ajwa atau tamar dari Madinah tiap pagi.

6. Tiap malam sebelum tidur dan tiap pagi baca 3 Qul, tiup ke tangan dan sapu seluruh tubuh. Boleh baca dan niatkan sebagai zikir bila datang haid.

7. Sebaik-baiknya usaha untuk mencari tempat sihir dan buangnya. Ayat khas untuk mencari tempat sihir - surah Al-Kauthar.

8. Muhasabah diri, bertaubat dan banyak beristighfar. Gangguan might be from your own doings.

Mencegah dan Berubat Orang kena Sihir.

Letakkan tangan di tempat yang sakit di tubuh dan baca:

Bismillaahi (3x) A 'uudzu bi 'iizzatillaahi waqudrotihi min syarrimaa ajidu wa uhaadziru
Ertinya: Dengan menyebut nama Allah. Saya berlindung dengan kekuasaan Allah dan ketentuanNya dari kejahatan sakit yang saya rasakan dan saya khuatirkan.

Bacalah ayat di atas 7 kali.

Kemudian baca doa:

Allahumma robbannaasi adzhibil baksa. Isyfi antasysyaafii laasyaifaa-a illaa syifaa uka. Syifaa-an laa yughaadiru saqomaa.
Ertinya: Ya Allah, Tuhan manusia, lenyapkankanlah penyakit ini. Sembuhkanlah, Engkau jualah Tuhan yang menyembuhkan penyakit yang tiada kesembuhan melainkan kesembuhanMu. Dengan kesembuhan yang tiada ditambah penyakit lagi.

Treating Orang ya ng Kena Sihir

1. Ambil 7 helai daun bidara (daun ini diguna buat mandi mayat- jin takut daun bidara!), dan ditumbuk atau digiling is most prefered. It is a symbolic action to hancurkan perbuatan jin. Sambil giling daun-daun bidara ini, baca:

- Ayatul Kursi
- Al-Kafirun ( Qulya ayyuhal kafiruun..)
- Qul ~ Ahad
- Qul ~ Falaq
- Qul ~ Naas
- Surah Yunus ayat 81 -
Surah A'Raf ayat 120-121 -
Surah Thaahaa ayat 69 mulai " Wala yuflinu..."

2. Campurkan daun yang telah digiling tadi dalam baldi yang dipenuhi air yang boleh diminum.

3. Ambil 3 sudu air tadi untuk beri pesakit minum.

4. Selebihnya dibuat mandi. Do it masa masuk waktu maghrib.

5. Ulangi s elama 41 hari. Buat 41 hari berturut-turut lagi bagus. Tapi kalau nak selang sehari dua baru ulang pun boleh gak tapi jangan sampai seminggu gap...tak menjadilah! Kalau tak sembuh juga, ulangi 41 hari lagi (could be a strong sihir).

Another method is the 'dry way'. That is, tak payah mandi, but baca terus pada pesakit sambil sapu kepala dia.
Sekian, Wallahu a'lam.

Tuesday, November 11, 2008

Memori...

Posted by Suraya Hani at 1:27 PM 2 comments

hihi... cam lme jerk aku x update pape kt sini. huhu... yeke? lately nie... actually after raye, aku dh start blk lmbt. huhu... bukan aku sengaja or mengada² mau blk lmbt. ingat aku nk sgt ke? cit~~~ so... past maghrib aku trus blk. malas aku dok opis lelame. mmg la keje byk. tp aku x leh nk blk lmbt! penat tau x? sok nk keje lg. msk kne kol 9. lmbt skit kne ade reason. mati~~~ klu ari² lmbt nk kasi reason ape plak?? huh~~~ x patut tol dera kitorg cmni. dh abaikan... ade bende lain yg aku nk cite. haha... aku tatau nk mule dr mne but... nk dijadikan cite... mse aku skolah dlu, aku ske tgk sorg senior aku niey! huhu... ntah... die comey jek. ske tgk! haha... kantoi... aku! pakai pon salu kemas. pandai pon mmg pandai. hm... dlm reramai senior kt c2 yg aku perasan... die sorg. haha... yg peliknye, die sorg gak yg aku leh panggil 'abang'. yg lain ntah... nme je kot! huhu... aku pon tatau nape aku leh panggil die abang. maybe coz i hv a little respect kt die. so dat's why la aku panggil die 'abang'. tambahan plak aku xde abang. :D

so... arini blk keje cam biase. past maghrib aku n' nita gerak la. salu aku kn smpai stesen setiawangsa dlm kol 7.55 p.m cam2. elok jerk aku trn tangga, belok kanan... tetibe aku nmpk muke org yg sgt aku kenal! sib baik aku x benti trus kt situ. paling truk pon... aku sempat pandang die n' die pandang aku. nk senyum takut lak tetibe. haha... lawak tol! tp yg pasti bkn first time aku terserempak ngan die. byk kali gak. asal kn terserempak... mesti wat² x kenal. huhu...

pastu aku jln trus jerk. wat cam x knl. tggu bus. die pon tggu bus gak. kire mmg kitorg 1 jalan jerk. umah die ngan umah aku x jauh mne pon. tp yg aku ingat ade skali tu... dlm bus aku diri sebelah die. haha... die senyum aku senyum jerk la. dlm mse yg sme junior aku pon ade skali. elok la tuh... aku jmpe senior n' junior aku dlm bus. tp... tuk say 'hi' x terkeluar. fuh... dashyat... payah sungguh. yg aku tau... muke senior aku tu still x berubah. sme jerk! still mcm yg aku kenal dlu. ske jerk tgk. skrg makin handsome. hihi...

aku nk anggap lebey? x kot... ckp r sekadar aku ske tgk die. :) da~~~

Saturday, November 8, 2008

It’s tagging time... tagging again?

Posted by Suraya Hani at 8:13 AM 4 comments
cik ana... skali lg kamu berjaye menge'tag' saye! haih~~~

1. Put The logo in your blog

ok... sudah! ( lelaki x sesuai letak this logo. so... abaikan jerk erh... :p)

2. add a link to the person who is shared it with you

ana a.k.a fishball

3. Nominate at least 7 other blog

aaa... bab niey, aku tatau nk letak sape. tp sesape yg singgah kt blog niey even da' silent reader u hv been tagged. yeahh...

4. Leave a message for your nominee on their blog

sudah! (aku leave msg kt sini jerk erh... bluweekk...)

Tag belom habes lagi okeh!

Be Honest

Law and order

.1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right NOW!.

2) DON’T change your clothes, DON’T fix your hair…just take a picture.

3) Post that picture with NO editing.

4) Post these instruction with your picture.

5) Tag 10 people to do this

and once again i wud like 2 tagged anyone yg singgah kt sini. even u r da' silent reader. thank you!

pasal pix... haha sory... camera ku tiade bersama. so... nie jerk yg mampu ku lakukan :p nmpk cam ngelat yeh... haha... xpe org x sihat leh dikecualikan yer! peace...

♥ 환영합니다 ♥

 

our lady peace! Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting